Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківцями Сколівщини проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо повернення коштів за навчання

опубліковано 05 квітня 2024 о 14:17

Податкова знижка – це можливість повернути частину сплаченого податку на доходи за певні послуги, які були здійснені протягом звітного року. Витрати мають підтверджуватися квитанціями, фіскальними або товарними чеками, а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково відображається вартість таких послуг і строк оплати за такі послуги. 

Податківці роз’яснюють, що студент, який навчається в закладах освіти на контрактній формі навчання, має право на певну компенсацію, тобто податкову знижку на навчання, якщо він сплачував кошти на користь цих закладів. В тому числі право на таку знижку мають батьки або їх усиновлювачі, чоловік або дружина, які є громадянами України та платниками податків. 

Податкову знижку можна отримати незалежно від того, в державному, комунальному чи приватному закладі освіти навчається здобувач освіти. 

Отримати податкову знижку може лише фізична особа, яка отримує офіційно заробітну плату і платить податок на доходи. Приватний підприємець отримати податкову знижку не може. 

Щоб отримати податкову знижку за навчання за 2023 рік, громадянин має подати декларацію про майновий стан і доходи до 31 грудня 2024 року і держава в подальшому компенсує частину витрат. 

Податкова знижка на навчання складає 18% від витрачених у попередньому податковому році коштів, тобто від вартості навчання. 

Сума, що має бути повернута як знижка на навчання, зараховується на банківський рахунок, відкритий у будь-якому банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 днів після надходження такої податкової декларації.