Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Стрийська ДПІ: про декларування доходів та отримання податкової знижки

опубліковано 16 квітня 2024 о 16:36

Під час спілкування з відвідувачами центру обслуговування платників начальник Стрийської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській  області Роман Гладій  розповів про порядок декларування доходів, отриманих у 2023 році та інші питання, що стосуються оподаткування.

 Зокрема посадовець  роз'яснив, що декларуванню підлягають неоподатковувані доходи, отримані від осіб, що не є податковими агентами. До таких доходів відносяться доходи від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам,  спадщина та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, дохід від продажу інвестиційних активів, іноземні доходи тощо. У разі отримання зазначених доходів, громадяни зобов’язані до 1 травня 2024 року подати податкову декларацію про майновий стан і доходи, визначити ПДФО та військовий збір та до 1 серпня сплатити його. 

Також Роман Гладій  зазначив, якщо платник бажає скористатись правом на податкову знижку, то йому необхідно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи разом з відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг). Громадяни, які бажають використати своє право на податкову знижку, податкову декларацію подають по 31 грудня цього року.    

Посадовець  нагадав про обов’язок суб'єктів господарювання - платників єдиного податку здійснювати розрахунки з покупцями з використанням РРО/ПРРО або розрахункових книжок. 

Розповів і про Електронний кабінет платника та мобільний застосунок «Моя податкова», за допомогою яких в режимі реального часу можна листуватися з податковою, дізнатися про наявність чи відсутність податкового боргу, подати податкову звітність, зокрема, податкову декларацію про майновий стан і доходи, сплатити податки до бюджету.  

Крім цього, Роман Гладій  звернув увагу на обов’язок громадян інформувати органи ДПС про зміну особистих даних, які вносяться до Облікової картки у разі зміни прізвища, ім’я, по батькові, нумерації будинків, перейменування вулиць протягом місяця з дня виникнення таких змін. Для цього потрібно подати довідку за ф. №  5ДР і зробити це можна через Електронний кабінет платника або мобільний застосунок «Моя податкова».