Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чергова «гаряча лінія» в Миколаївській ДПІ

опубліковано 26 червня 2024 о 14:04

Застосуванню РРО та програмних РРО була присвячена чергова «гаряча лінія» у Миколаївській ДПІ ГУ ДПС у Львівській області. 

На питання  платників відповідав начальник Миколаївської ДПІ Микола Ференц. 

Дозвонювачі цікавилися такими питаннями: яка послідовність дій має бути здійснена для реєстрації ПРРО, як пов’язуються між собою ПРРО, господарські одиниці та касири, яким чином покупець зможе перевірити розрахунковий документ - чек, виданий ПРРО, що працює в режимі офлайн, які мають бути дії суб’єкта господарювання при відключенні світла в господарській одиниці. 

Також, платники податків цікавилися умовами реєстрації РРО/ПРРО для фізичної особи-підприємця, який надає послуги з використанням інтернету із власної квартири. При цьому, зверталась увага, що у разі, якщо місце проживання ФОП є місцем, де провадиться підприємницька діяльність, або воно пов’язане із здійсненням підприємницької діяльності, то підприємець відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України має подати повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, повідомивши про місце проживання як про об’єкт оподаткування. Після цього на власну квартиру може бути зареєстровано РРО та/ або ПРРО. 

Посадовець наголошував на необхідності дотримання норм податкового законодавства при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та безготівковій формі, аби уникнути штрафних санкцій за допущені порушення під час роботи з реєстраторами розрахункових операцій. Як свідчать результати проведених фактичних перевірок у суб’єктів господарювання основними  порушеннями є - проведення розрахунків з використанням РРО на неповну суму вартості проданих товарів; проведення розрахунків без використання РРО; невидача фіскального чека покупцю, проведення розрахунків через РРО без використання режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості та інші. 

Під час заходу, платники податків, які зателефонували на «гарячу лінію» отримали відповіді та роз’яснення згідно з нормами діючого законодавства.