Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» щодо легалізації найманої праці в Турківській ДПІ

опубліковано 10 липня 2024 о 16:06

Нещодавно у Турківській ДПІ для платників податків відбувся сеанс телефонного зв`язку «гаряча лінія» з питань оформлення трудових відносин та дотримання роботодавцями законодавства про працю.  На запитання додзвонювачів відповідала начальник ДПІ Марія Павлович.

Під час сеансу телефонного зв’язку посадовець відповіла на запитання платників та наголосила, що трудовий договір – це документ, який регулює відносини між працівником і роботодавцем. Він визначає права і обов’язки обох сторін, умови праці, заробітну плату, термін дії, порядок зміни і розірвання. Трудовий договір може бути укладений у письмовій формі і підписаний обома сторонами або оформлений шляхом видання наказу про прийняття працівника на роботу. Трудовий договір може бути строковим або безстроковим, з повним або неповним робочим часом, основним або за сумісництвом залежно від характеру роботи і бажання сторін.

З моменту підписання трудового договору найманий працівник – це працівник, який має трудові права й соціальні гарантії, зокрема: гідні та безпечні умови праці, нормований робочий час, оплачувані та неоплачувані відпустки та лікарняні, регулярна виплата зарплати не нижче мінімальної,  захист від незаконного звільнення, пільги для неповнолітніх та додаткові соціальні гарантії для жінок та працівників з дітьми тощо.

Начальник ДПІ поінформувала, що порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками є однаковим для всіх роботодавців. Він включає  лише три основні кроки: укладення трудового договору, оформлення наказу про прийняття на роботу та  повідомлення Державної податкової служби.

Фахівець також повідомила, що кожен громадянин може перевірити оформлення трудових відносин, своєчасність і повноту сплати страхових внесків, свій страховий стаж на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані роз’яснення у відповідності із діючим законодавством.