Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зустріч з платниками Перемишлянщини

опубліковано 12 липня 2024 о 14:14

У  Перемишлянській  ДПІ постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з питань декларування доходів громадян, надаються консультації щодо заповнення декларації, а також щодо подання звітності в електронному вигляді за допомогою Електронного кабінету. 

Зокрема, під час чергового "круглого столу"   начальник податкової інспекції Ігор Дяків роз’яснив порядок оподаткування доходів, отриманих платником податку у спадщину.

Податківець зазначив, що порядок оподаткування спадщини регламентується ст.174 Податкового кодексу України та залежить від ступеня споріднення спадкоємця та спадкодавця, а також від резидентського статусу цих осіб.

Об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб. Фізичні особи, які отримали у спадщину (подарунок) об’єкти спадщини (подарунок), що оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО, декларацію про майновий стан і доходи можуть не подавати, якщо у них відсутні інші підстави для подання такої декларації.

Вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Об’єкти спадщини, що успадковуються спадкоємцем від спадкодавця – нерезидента, та об’єкти спадщини, що успадковуються спадкоємцем – нерезидентом від спадкодавця – резидента оподатковуються ПДФО за ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковується ПДФО за ставкою 5 та 18 відсотків, зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи у якій включити суми таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу й визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та з військового збору.

У ході спілкування Ігор Дяків надав практичну допомогу в заповненні податкової декларації про майновий стан і доходи. Також  нагадав про терміни сплати ПДФО і військового збору, надав реквізити для сплати податків та роз’яснив як правильно заповнювати платіжні документи для сплати податків.