Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

“Гаряча лінія” з питань застосування РРО та програмних РРО

опубліковано 15 липня 2024 о 08:00

За участю заступника начальника Трускавецької ДПІ ГУ ДПС у Львівській області Світлани ПЕЩУК.  

Пропонуємо відповіді на деякі запитання. 

- Яким чином суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган про звільнення касира?

 У разі звільнення касира суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за ідентифікатором форми J/F1391801 з типом підпису “припинення роботи” для такого касира.

Також нагадуємо, що відповідно до п. 2 розділу II Порядку  317 під час реєстрації кожному ПРРО фіскальним сервером ДПС автоматично формується та присвоюється фіскальний номер. Фіскальний номер ПРРО становить унікальний числовий порядковий номер реєстраційного запису в Реєстрі ПРРО, відповідно до алгоритму його формування.

Фіскальний номер ПРРО не змінюється у разі перереєстрації ПРРО та зберігається за ПРРО до дати скасування його реєстрації.

- Які дії приймати суб’єкту господарювання, якщо був змінений кваліфікований електронний підпис касира для використання в ПРРО?

При зміні кваліфікованого електронного підпису касира для роботи з програмним реєстратором розрахункових операцій суб’єкту господарювання (користувачу) необхідно подати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за формою J/F1391801 із зазначенням даних про ідентифікатор ключа з нового сертифіката касира. 

Чи може суб’єкт господарювання переміщувати ПРРО поза межі господарської одиниці, на яку його зареєстровано

При реєстрації ПРРО заявником вказується тип ПРРО (стаціонарний, пересувний, ПТКС).  

Якщо суб’єкт господарювання має намір використовувати ПРРО в стаціонарному магазині та для пересувної торгівлі, то необхідно реєструвати два окремих ПРРО для різних цілей застосування.

- Чи зобов’язані суб’єкти господарювання застосовувати РРО або ПРРО при здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку? 

У разі якщо в місці отримання товарів розрахунки проводяться у безготівковій формі, то реєстратор розрахункових операцій (далі – РРО) або програмний РРО (далі – ПРРО) не застосовується, але в місці отримання готівкових коштів суб’єкт господарювання зобов’язаний застосовувати РРО або ПРРО чи проводити розрахунки у безготівковій формі за продані товари через установи банків. 

- Як пов’язуються між собою ПРРО, господарські одиниці та касири?

ПРРО реєструється суб’єктом господарювання на окрему господарську одиницю реквізити якої зазначаються у розрахунковому документі (чеку).

Особи, дані щодо сертифікатів кваліфікованих/удосконалених електронних підписів яких внесено до Реєстру програмних РРО на підставі повідомлення за формою № 5-ПРРО, поданого суб’єктом господарювання, можуть проводити розрахункові операції у різний час (різні зміни) на різних ПРРО, що можуть бути розміщені на різних господарських об’єктах.

- Чи необхідно скасовувати апаратний РРО та реєструвати програмний? 

Суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний) засобами якого має намір здійснювати реєстрацію розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». 

У разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати програмний РРО замість апаратного, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати.