Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо реєстрації та застосування РРО та ПРРО під час "гарячої лінії"

опубліковано 21 липня 2021 о 15:49

Андрій Вегера, начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Львівській області, відповідав сьогодні на запитання платників податків щодо реєстрації та застосування РРО та ПРРО під час "гарячої лінії".

Ми хочемо розпочати роботу з використанням реєстратора розрахункових операцій. Скажіть, яка відповідальність настає за невидачу чека?

Відповідно до Закону України «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг» за проведення розрахункових операцій з використанням реєстраторів розрахункових операцій, програмних реєстраторів розрахункових операцій або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг); непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій з фіскальним режимом роботи; невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання наступає відповідальність у вигляді штрафних санкцій у таких розмірах:

10% вартості проданих з порушеннями, встановленими п. 1 ст. 17 Закону Про РРО товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;

50% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

З 01.01.2022 року штрафні санкції будуть збільшені, і становитимуть відповідно 100%вартості проданих з цими порушеннями товарів (робіт, послуг) – за вчинене перше порушення; 150%– за повторно вчинене порушення.

Чи наступає адмінвідповідальність за порушення в частині використання реєстраторів розрахункових операцій?

Основним нормативно-правовим актом, що регулює розрахункові операції, є Закон України від 06.07.1995 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон №265), який є спеціальним законом. Дія Закону №265 поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

За порушення норм вищенаведеного Закону до суб’єктів господарювання застосовуються штрафні санкції.

Окрім того, відповідно до ст. 155-1 КУпАП порушення встановленого законом порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, суб’єкт господарювання притягається до адмінвідповідальності.

Справи про адміністративні правопорушення, передбачені, зокрема, ст. 155-1 КУпАП розглядають судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів.

Ми хочемо створити інтернет – магазин з відправкою товарів, які покупець отримуватиме в поштових відділеннях. Які вимоги до РРО?

Якщо у вас інтернет-магазин і Ви відправляєте замовлення, а покупець оплачує покупку на пошті при отриманні товару, чек йому видає пошта. Тобто ви, як продавець використовувати РРО не зобов'язані. Адже гроші ви отримаєте на свій рахунок від оператора поштового зв’язку.