Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

"Податок на нерухомість – це свого роду податок на розкіш. Власники малих квартир його не платять", – Галина Романишин

опубліковано 21 липня 2021 о 15:42

Від початку липня власники квартир площею понад 60 кв. м і будинків площею понад 120 кв. м почали отримувати повідомлення-рішення про сплату податку на нерухоме майно. Утім податківці радять не чекати листа традиційною поштою, а користуватись електронним кабінетом. Там можна  побачити повідомлення-рішення про сплату податку на нерухоме майно та реквізити рахунка. Адже якщо паперовий лист не дійшов до адресата, нарахування нікуди не зникне, а ви ризикуєте потрапити в категорію боржників. Про те, хто і скільки податку на нерухомість має сплатити та що очікує на боржників, "Еспресо.Захід" розповіла заступник голови ДПС у Львівській області Галина Романишин.

Чи всі без винятку власники нерухомості мають платити цей  податок?

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є і фізичні, і юридичні особи, що є власниками об'єктів нерухомості. Пільги на податок на нерухоме майно встановлені у вигляді зменшення бази нарахування. Для квартир – це 60 квадратних метрів, для житлового будинку – 120. Якщо є змішані типи нерухомості – 180 кв. м. Якщо платник має у власності декілька об'єктів нерухомості, то їх площа сумується і пільга надається лише раз.

А якщо одне помешкання має кілька власників, як тоді нараховують податок?

Якщо це спільна сумісна власність, тобто є кілька власників, але частка кожного не виділена, тоді платником є один зі співвласників за згодою решти. Якщо ця співвласність часткова, тобто кожен має чітко визначену частку, тоді кожен зі співвласників платитиме за свою.

Податок нараховують на загальну площу чи житлову?

Базою нарахування є саме загальна площа житлової та нежитлової нерухомості.

А чи враховується площа гаражів, гостьових будиночків, прибудов? 

Нарахування податку на нерухоме майно відбувається на підставі даних Державного реєстру речових прав, або на підставі оригінальних документів, які подають фізичні особи. І якщо дані про гараж чи гостьовий будинок є в реєстрі, їхня площа також буде об'єктом оподаткування. Якщо ж цих даних немає в реєстрі, то, відповідно, ми не можемо нараховувати на них податок.

А як можна перевірити, чи дані в реєстрі відповідають фактичним площам нерухомості?

Чи відповідають дані фактичним площам, можна встановити в результаті інвентаризації. У її проведенні мають бути зацікавлені насамперед органи місцевої влади, адже від цього залежить наповнення місцевого бюджету. Цього року ми уклали одинадцять меморандумів про співпрацю з територіальними громадами. Основним питанням цих меморандумів є саме розширення бази оподаткування місцевих податків, у тому числі податок на нерухоме майно. Перший такий меморандум підписали з Солонківською громадою. У підсумку інвентаризації там додатково виявили понад дві тисячі об'єктів нерухомості, які досі не оподатковували.

А які найбільші будинки на Львівщині, з яких сплачують податок на нерухомість?

Є житлові будинки, які мають площу й понад чотири тисячі квадратних метрів. До слова, якщо ви володієте квартирою понад 300 метрів і  будинком понад 500 метрів, додатково до нарахованої суми податку ще сплачують 25 тисяч гривень.

Податок на нерухомість – це місцевий податок, і кожна сільська та міська рада встановлювала свої ставки. Як тепер сплачуватимуть податок мешканці приєднаних сіл і містечок: за ставками своїх сільських рад чи за ставками того населеного пункту, який став центром ОТГ? 

Зараз іде нарахування податку за 2020 рік, тому діють ставки, які були встановлені на той рік, але сам податок піде до бюджету  об'єднаної громади. Відповідно до Податкового кодексу, максимальна ставка не може перевищувати 1,5% мінімальної зарплати. За 2020 рік платники сплачуватимуть податок на нерухоме майно, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, яка була на 1 січня 2020 року – 4723 грн. Тобто виходить, що максимальна ставка – 70,8 грн за квадратний метр. Податок за найвищими ставками платитимуть лише у Трускавці. Натомість у Сокільницькій селищній раді ставка – 0%. Тобто власники будинків і квартир у Сокільниках податку на нерухомість не платять взагалі.

Наскільки великою є частка податку на нерухомість для місцевих бюджетів?

Звичайно, основним податком для бюджету громади є податок на доходи фізичних осіб. Його частка в окремих громадах становить від 60% до 90%. Питома вага податку на нерухоме майно становить від 12% до 14%.

Минулого тижня Львівська міська рада встановила максимальну ставку податку на нерухомість – 1,5%. При цьому не залежно від того, чи це квартира в панельці, чи в елітній новобудові. Чи не очікуєте, що через високі ставки люди, навпаки, уникатимуть сплати цього податку?

По-перше, ці ставки діятимуть уже з наступного року. По-друге, податок на нерухомість – це свого роду податок на розкіш. Адже він сплачується не з кожного квадратного метра. І якщо ви володієте невеликою квартирою (до 60 кв. м.) чи будинком (до 120 кв. м) – ви не є платником податку. Зрештою, податок сплачують не з усієї площі, а з різниці між загальною площею житла та пільгою. Скажімо, якщо квартира на 80 кв. метрів, то податок сплачується тільки з 20. Це не так багато.

Якщо платник не сплатив податку на нерухомість, чи будуть до нього застосовувати якісь санкції?

Звичайно. Є 60 днів, аби сплатити цей податок. Якщо його не сплатили, далі працюємо як з податковим боргом. Тобто якщо борг понад 30 днів, виникають штрафні санкції. Виставляється вимога сплатити борг. Якщо немає реакції на вимогу, ми звертаємося до суду. Далі уже справа виконавчої служби, яка може навіть арештувати активи.