Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи підлягають оподаткуванню акцизним податком операції з продажу електричної енергії, виробленої підприємством, яке має свідоцтво про кваліфікацію когенераційної установки?

опубліковано 27 серпня 2021 о 13:01

Господарська діяльність з виробництва, передачі, розподілу електричної енергії, постачання електричної енергії споживачу, трейдерська діяльність, здійснення функцій оператора ринку та гарантованого покупця провадиться на ринку електричної енергії за умови отримання відповідної ліцензії (п. 1 ст. 8 Закону № 2019).

Платниками акцизного податку, зокрема, є:

особа, яка виробляє підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини (пп. 212.1.1 ст. 212 ПКУ);

виробники електричної енергії, які мають ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії і продають її поза оптовим ринком електричної енергії (пп. 212.1.13 ст. 212 ПКУ).

Реалізація електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії, належить до операцій з підакцизними товарами, які не підлягають оподаткуванню (пп. 213.2.8 ст. 213 ПКУ).

Отже, у разі наявності у підприємства відповідної ліцензії на провадження господарської діяльності з виробництва електричної енергії та свідоцтва про кваліфікацію когенераційної установки реалізація таким підприємством електричної енергії, виробленої саме кваліфікованою когенераційною установкою, не підлягає оподаткуванню.