Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості оподаткування рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України

опубліковано 14 вересня 2021 о 15:19

Порядок справляння рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України (далі – рентна плата) регламентується ст. 254 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Платниками рентної плати є загальні користувачі радіочастотного ресурсу України, визначені законодавством про радіочастотний ресурс, яким надано право користуватися радіочастотним ресурсом України в межах виділеної частини смуг радіочастот загального користування. (п. 254.1. ст. 254 ПКУ).

Суму рентної плати платники обчислюють виходячи з виду радіозв'язку, розміру встановлених ставок та ширини смуги радіочастот по кожному регіону окремо (254.5.2. ст. 254 ПКУ).

Об'єктом оподаткування є ширина смуги радіочастот (п. 254.3. ст. 254 ПКУ).

Платники рентної плати сплачують рентну плату починаючи з дати видачі ліцензії або з дати видачі дозволу на експлуатацію радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв (п. 254.5.3. ст. 254 ПКУ).

Ставки рентної плати встановлено окремо для кожного виду користування радіочастотним ресурсом України у гривнях до одиниці виміру залежно від діапазону радіочастот та виду радіозв'язку (п. 254.4 ПКУ).

Слід зазначити, що ставки рентної плати залишаються на рівні 2020 року, за винятком виду радіозв’язку передбачені пп. 16 1 п. 254.4 ст. 254 ПКУ (незалежно від служби, системи, радіотехнології, радіоелектронних засобів, випромінювальних пристроїв) з 01.01.2021 року ставка за який становить 3 000,00 гривень (до цього 458,30 гривні).

Податкові декларації рентної плати з розрахунками подаються платниками органам податкової служби за податковий (звітний) період, що дорівнює місяцю, протягом 20 календарних днів за місцем податкової реєстрації, а сплата податкових зобов'язань проводиться до бюджету протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання такої податкової декларації.