Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оподаткування ПДФО доходу, отриманого фізичною особою-резидентом від продажу неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта житлової нерухомості

опубліковано 23 листопада 2022 о 09:17

Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє, що відповідно до абз. 3 п. 172.2 ст. 172 ПКУ дохід, отриманий платником податків від продажу протягом звітного (податкового) року неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, подільного об’єкта незавершеного будівництва та від відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п.167.1 ст.167 ПКУ, крім випадків отримання у спадщину зазначеного в абз.3 п.172.2 ст.172 ПКУ майна, майнових прав.

При цьому згідно з п.167.1 ст.167 ПКУ ставка податку становить 18 відс. бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) платнику податків (крім випадків, визначених у п.167.2-167.5 ст.167 ПКУ).

Тому,  якщо об'єкт незавершеного будівництва/майбутній об’єкт нерухомості, подільний об’єкт незавершеного будівництва, а також майнові права на неподільний об’єкт незавершеного будівництва/майбутній об’єкт нерухомості, не були отримані фізичною особою–резидентом у спадщину, то дохід від продажу зазначеного майна або майнових прав шляхом відступлення їх за договором купівлі-продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця, оподатковується за ставкою податку 18 відсотків.