Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зміни у новій формі декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

опубліковано 01 лютого 2023 о 10:59

Головне управління ДПС у Львівській області інформує про основні зміни у новій формі декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Наказом Міністерства фінансів України від 10.11.2022 №371 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки,зі змінами, із змінами внесеними  наказом   від 05.12.2022 №412, основні з них:

1) передбачена можливість зазначити код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) замість коду за КОАТУУ (у додатках 1 та 2);

2) декларацію доповнено інформацією щодо адреси місць розташування об’єктів оподаткування;

3) строку користування податковою пільгою у звітному періоді;

4) деталізації нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ст. 50 Податкового кодексу України (рядки 5.1, 5.2 розділу ІІ у додатках 1 та 2).

Слід наголосити, що додатки є невід'ємною частиною Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки(далі - Податкова декларація. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов'язання за відповідним видом об'єкта(ів) оподаткування.

За відсутності у платника відповідного виду об'єкта оподаткування тип додатка, у якому обчислюється податкове зобов'язання для такого виду об'єкта оподаткування, до Податкової декларації не додається. У разі наявності об'єктів нерухомості, що знаходяться на території адміністративно-територіальних одиниць, що підпорядковані різним органам місцевого самоврядування, але ці адміністративно-територіальні одиниці обслуговуються одним відповідним контролюючим органом, подається одна Податкова декларація з кількома додатками відповідного типу.

            Відповідно до підпункту 266.7.5 пункту 266.7 статті 266 розділу XII Кодексу та в умовах адміністративної реформи платник податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, подає Податкову декларацію до контролюючого органу за місцезнаходженням адміністративних центрів територіальних громад, на території яких знаходяться об'єкти оподаткування, в якому перебуває на обліку платником такого податку (за основним та/або неосновним місцем обліку).

 Кількість додатків 1 або додатків 2 повинна відповідати кількості територій територіальних громад, на території підвідомчих адміністративно-територіальних одиниць яких розташовано(і) об'єкт(и) оподаткування.

Нова форма декларації застосовується з 01.01.2023.

Накази № 371, № 412 розміщені на вебпорталі ДПС у розділі «Законодавство / Податки, збори, платежі / Місцеві податки / Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки / Нормативно-правові акти».

Форма декларації у редакції наказу № 371 зі змінами, внесеними наказом №412, розміщена у розділі «Законодавство / Податки, збори, платежі / Місцеві податки / Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки / Форми звітності».