Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як заповнити нову редакцію податкової декларації з плати за землю

опубліковано 01 лютого 2023 о 11:09

Головне управління ДПС у Львівській області надає роз’яснення, як заповнити нову редакцію Податкової декларації з плати за землю, затверджену Наказом Міністерства фінансів України від 16 червня 2015 року № 560 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 18 лютого 2022 року № 83). зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 07.03.2022 за №303/37639. У ній, необхідно вказати код КАТОТТГ, який впроваджується на заміну Класифікатора (КОАТУУ). 

Щодо пільг – якщо вони є, то слід вказати, коли вони починають діяти і коли закінчуються. Як і в попередній декларації, якщо подається уточнюючий розрахунок, то вказується номер декларації, що уточнюється.

У разі наявності об’єктів оподаткування, що знаходяться на території адміністративно - територіальних одиниць, які входять до складу різних територіальних громад (відповідають різним кодам за КАТОТТГ адміністративно-територіальних одиниць), але ці адміністративно-територіальні одиниці обслуговуються одним відповідним контролюючим органом, то кількість податкових декларацій з плати за землю відповідає кількості адміністративно-територіальних одиниць.

Відповідно до пункту 286.2 статті 286 розділу XІI Кодексу та в умовах адміністративної реформи платник плати за землю подає Податкову декларацію до контролюючого органу за місцем знаходженням адміністративного центру територіальної громади, на території якої знаходяться земельні ділянки, в якому суб’єкт господарювання перебуває на обліку платником такого податку (за основним та/або неосновним місцем обліку).

Зазначається код за КАТОТТГ території територіальної громади, повноваження якого розповсюджуються на адміністративно-територіальні одиниці, на території яких розташовано (і) земельна (і) ділянка (и). За кожним таким кодом за КАТОТТГ складається окрема Податкова декларація.

Нова форма декларації застосовується з 01.01.2023.

Накази № 560, № 83 розміщені на вебпорталі ДПС у розділі «Законодавство / Податки, збори, платежі / Місцеві податки / Плата за землю / Нормативно-правові акти».

Форма декларації у редакції наказу № 560 зі змінами, внесеними наказом № 83, розміщена у розділі «Законодавство / Податки, збори, платежі / Місцеві податки / Плата за землю / Форми звітності».