Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання – відповіді, які найчастіше запитують платники податків за телефонами «гарячої лінії»

опубліковано 11 квітня 2024 о 14:19

Нещодавно в  Головному управлінні ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Актуальні питання оподаткування та ліцензування підакцизних товарів». 

На запитання платників податків відповідав начальник управління контролю за підакцизними товарами  – Віталій Войтюк. 

 

Чи підлягають оподаткуванням акцизним податком нікотиновмісні  продукти для орального застосування?

На сьогодні – ні, але відповідно до змін, внесених Законом України від 16 січня 2024 року № 3553-ІХ «Про внесення змін до Податкового Кодексу України щодо приведення  деяких норм  у відповідність із Законом України «Про Митний тариф України» та уточнення окремих положень» до Податкового кодексу України, починаючи з 01 вересня 2024 року підлягатимуть оподаткуванню акцизним податком операції з ввезення та реалізації на митній території України товарів за кодом згідно з УКТ ЗЕД 2404 91 90 00 «Інші нікотиновмісні продукти для орального застосування», які включено до переліку підакцизних товарів, – за ставкою  2 363,4 грн за 1 кілограм (нетто) такого продукту, а з 01 січня 2025 року – 2 836,08 грн за 1 кілограм (нетто) такого продукту.

 

Чи може СГ після 11.07.2023 здійснювати реалізацію рідин, що використовуються в електронних сигаретах, придбаних до зазначеної дати? 

Так, може до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання, але не довше дванадцяти місяців з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну».

 

Чи потрібно СГ, які отримали ліцензії на право роздрібної торгівлі рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, вносити до Єдиного реєстру місць зберігання відомості про місця зберігання, що розташовані в місці здійснення торгівлі?

Ні, не потрібно. Відповідно до ст. 15 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального», із змінами і доповненнями, суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, вносять до Єдиного реєстру тільки ті місця зберігання рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які розташовані за іншою адресою, ніж місце здійснення торгівлі.

 

Як з метою оподаткування акцизним податком з роздрібної торгівлі визначається вартість реалізації товарів, які зіпсовано, знищено, втрачено або використано для власних потреб?

Для цілей оподаткування акцизним податком з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (продукції), які зіпсовані, знищені, втрачені, вважаються проданими безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання або використані для власних потреб, крім випадків, передбачених у п. 216.3 ст. 216 Податкового Кодексу, є їх вартість з урахуванням роздрібної ціни за даними бухгалтерського обліку.