Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Самбірського управління роз’яснювали нові правила використання РРО

опубліковано 28 листопада 2019 о 17:49

На цьому тижні у Самбірському управлінні відбулося засідання за  «круглим столом», під час якого податківці з представниками бізнесу Самбірського району обговорили новації з питань застосування РРО.

На початку заходу в.о.начальника Самбірського управління Ольга Касіян проінформувала присутніх стосовно Законів: №128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» та №129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» спрямовані на захист легального бізнесу від недобросовісної конкуренції, виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків покращення ефективності податкового адміністрування та державного контролю за розрахунковими операціями.

Посадовиця пояснила учасникам заходу,  що відповідно до законів, функцію програмного РРО зможе виконувати будь-який пристрій (комп’ютер, планшет, смартфон), на який встановлено відповідне програмне забезпечення. При цьому Державна податкова служба повинна забезпечити програмним рішенням для використання суб'єктом господарювання програмного РРО безкоштовно, а реєстрація програмного РРО здійснюватиметься через електронний кабінет.

Ще учасників «круглого» столу поінформовано про терміни набрання чинності усіх нововведень. Зокрема , що Закон №128 набере чинності через шість місяців з дня його опублікування (тобто з 19 квітня 2020 року можна буде застосувати програмні РРО), крім: правил сплати штрафів, компенсації покупцям частини вартості за товари, придбані без фіскального чеку, та нових розмірів штрафів за незастосування РРО та інших видів порушень, встановлених у ст. 17 Закону про РРО. Вони почнуть діяти з 1 жовтня 2020 року. Закон №129 набере чинності також через шість місяців з дня його опублікування (з 19 квітня 2020 року), крім: норм ПКУ щодо кешбеку. Вони запрацюють з 1 жовтня 2020 року;

Під час дискусії – обговорення особливу увагу приділили нововведенням щодо категорій підприємців які будуть застосовувати загальні правила використання РРО. Серед таких, які здійснюють: реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я; реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння; роздрібну торгівлю уживаними товарами в магазинах; діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування; діяльність туристичних агентств, туристичних операторів; діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування; реалізацію текстилю, деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, який затверджується КМУ.