Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про кампанію декларування та застосування РРО – йшлося на «гарячій лінії»

опубліковано 24 лютого 2020 о 16:56

В Буському  управлінні ГУ ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»  щодо декларування доходів громадянами та нововведень у застосуванні РРО. На запитання платників відповідав завідувач сектору податкових сервісів Микола Приставський.

Чи необхідно подавати декларацію про майновий стан і доходи фізичній особі,  якщо отримано дохід від продажу будинку, який був у власності понад 3 роки?

Згідно з п. 172.1 ст. 172 Податкового кодексу України дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

У разі якщо за операцією купівлі-продажу одного з об’єктів нерухомого майна виконуються умови встановлені п. 172.1 ст. 172 Кодексу, дохід отриманий фізичною особою від такого продажу не оподатковується, тобто у фізичної особи не виникає обов’язку щодо сплати податку. Подавати річну декларацію такому випадку не потрібно.

Який термін повернення  коштів платнику внаслідок застосування права на податкову знижку?

Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Чи має право скористатися податковою знижкою за іпотечним кредитуванням один із членів подружжя за вибором, коли об’єкт іпотеки знаходиться у спільній власності?

Відповідно до п. 175.1 ст. 175 Податкового кодексу України платник податку - резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року.

Тобто, право включити до складу податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом має той член подружжя, який є позичальником такого кредиту.

З якої дати і  для кого застосування  програмного РРО стане обов'язковим?

Законами України від 20.09.2019 №128-IX та 129-IX  щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг, визначено можливість використовувати замість традиційних  касових апаратів  безкоштовні  спеціальні програми,  які  можна буде встановити на будь-який гаджет  чи  смартфон.  Суб’єкти господарювання можуть протестувати  программі реєстратори розрахункових операцій через безкоштовний сервіс «пРРОсто» за посиланням:  https://prrosto.kmu.gov.ua/, а використовувати  з 19 квітня.

До 01 жовтня 2020 року РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами - підприємцями) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень, крім тих, які здійснюють:

реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;  реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

З жовтня 2020 року використання РРО стане обов’язковим (крім платників єдиного податку 1 групи) для фізичних осіб платників єдиного податку ризикових сфер діяльності – продавців ювелірних виробів, медпрепаратів і ліків, складних побутових приладів, автозапчастин, магазинів з продажу секонд-хенду, ресторанів, кафе, турагенцій, готелів.  З 1 січня 2021 року використання РРО буде обов'язковим для фізичних осіб платників єдиного податку 2, 3, 4 груп незалежно від видів діяльності.

Чи зобов'язаний  підприємець   вести облік товарних запасів?

До 19.04.2020 року облік не ведуть фізичні особи - підприємці, які не зареєстровані як платники ПДВ. З  19 квітня  облік не ведуть ФОП - єдинники, які не зареєстровані як платники ПДВ, крім тих, які здійснюють діяльність з реалізації:

- технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту;

- лікарських засобів і виробів медичного призначення;

- ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.