Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено семінар з платниками м.Львова щодо реєстрації програмного РРО

опубліковано 14 січня 2022 о 15:45

У Львівській державній податковій інспекції ГУ ДПС у Львівській області проведено семінар з платниками податків м.Львова щодо реєстрації програмного РРО.

Фахівці Львівської ДПІ, в рамках проведення інформаційної кампанії щодо змін законодавства про РРО, щоденно проводять роз’яснення стосовно застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів фізичними особами.

З 01 січня 2022 року використання реєстратора розрахункових операцій (РРО) є обов’язковим для усіх фізичних осіб – підприємців «спрощенців» II – IV груп, які здійснюють розрахункові операції.

У ході діалогу було розглянуто алгоритм застосування РРО. Обговорено послідовність дій суб’єкта господарювання для реєстрації програмного РРО, яка  здійснюється на підставі заяви, що подається в електронній формі, через сервіс ДПС «Електронний кабінет».

Податківці розповіли, що окрім традиційних касових апаратів, платники можуть скористатися й альтернативним варіантом – їх аналогом: програмним РРО (далі – ПРРО). ПРРО мають ряд переваг над класичними РРО – швидка реєстрація каси та реєстрація чеків безпосередньо в ДПС, просте відкриття та закриття зміни, адже формування Z-звіту та його реєстрація в ДПС відбувається за спрощеною процедурою, фіскалізація чеків в режимі офлайн без використання КОРО та розрахункової книжки. Серед плюсів ПРРО – його автоматичне оновлення та відсутність потреби у сервісному обслуговуванні.

Для роботи з ПРРО платнику необхідно насамперед отримати кваліфікований електронний підпис, потім ПРРО потрібно зареєструвати в податковій службі, подавши заяву за формою № 1-ПРРО. У відповідь платнику надійде квитанція з фіскальним номером, під яким податкова зареєструвала ПРРО. А далі залишається лише завантажити та встановити файл ПРРО на планшет, смартфон чи комп’ютер, які й будуть виконувати роль каси у пункті продажу. Для реєстрації касира в податковій суб’єкту господарювання необхідно через Електронний кабінет платника подати повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа для касира.

Крім того, на обліку мають перебувати й активи, у яких будуть використовувати ПРРО. Для цього необхідно надіслати до податкової повідомлення за формою № 20-ОПП. 

Також, податківці нагадали платникам податків про особливості одноразового добровільного декларування, про застосування ставок збору з одноразового декларування, а також про порядок подання одноразової декларації та терміни сплати податкових зобов’язань.