Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

 «Гаряча лінія» в Радехівській ДПІ щодо застосування застосування касових апаратів

опубліковано 20 листопада 2023 о 13:15

У Радехівській ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників податків відповідала начальник Радехівської ДПІ Руслана Мулявка.

Пропонуємо до уваги найактуальніші із запитань та відповіді на них.  

Чи мають фізичні особи-підприємці застосовувати касові апарати на період дії воєнного стану? 

Відповідно до діючого законодавства суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, зобов’язані їх проводити на повну суму покупки (надання послуги) через реєстратори розрахункових операцій. Не зобов’язані застосовувати РРО суб’єкти господарювання, які отримають кошти виключно на поточний рахунок за реквізитами (IBAN) та платники єдиного податку 1 групи.  

Як підприємцю зареєструвати ПРРО?  

Реєстрація  програмного РРО здійснюється на підставі заяви про реєстрацію ПРРО за формою № 1-ПРРО. Така заява подається в електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет або засобами телекомунікацій.  

Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій, має перебувати на обліку в податковій службі. Також на обліку має перебувати господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган шляхом подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП.  

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій та завантаження програмного забезпечення такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.  

Оновлена версія програмного забезпечення безоплатного ПРРО від ДПС для операційних систем Android та iOS доступна https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/. 

Відповідальність за порушення застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг ?

Законом України від 30 червня 2023 року №3219-IX « Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» відновлено відповідальність за порушення Закону України  « Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» ( далі-Закон) , зокрема  з 01 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п.1 ст.17 Закону.